Артериялық гипертониямен ауыратын науқастарға арналған "Денсаулық мектебі" шеңберінде кезекті сабақ өтті. Жалпы практика дәрігері А.А.Аязбекова артериялық гипертония кезінде тамақтанудың маңыздылығы туралы айтып берді. Емдеудің бұл аспектісі кейде дәрі-дәрмек терапиясын толықтыра алады.
Гипертониямен ауыратын науқастың асхана үстелінде не болуы керек?
- Тұзды аз қолдану: күніне 1 шай қасық тұздан көп қолданбау ұсынылады.
- Жиі тамақтану: күні бойы тамақтануды 4-6 кішкене бөлікке бөліңіз.
- Жаңа піскен көкөністер мен жемістер: диетаңызды күніне 4-5 порция көкөніс пен 2-4 порция жеміспен байытыңыз.
- Майы аз сүт өнімдері: майы аз сүт өнімдерінің 2-3 порциясын тұтыныңыз.
Бұл нұсқаулар қан қысымын төмендетуге және гипертониялық науқастардың өмір сүру сапасын жақсартуға көмектеседі.